Følgere

tirsdag 19. april 2011

Et vanskelig valg!Dette skreiv jeg for ei god uke siden men fikk aldri posta det..... "De siste ukene har Tussi vært "ute av drift". Det ser ut som ho har all verdens sorger hengende over seg. Vil bare sove og være i fred, innimellom tusler ho bort til meg, legger hodet i fanget mitt og ser så bedrøva ut at det skjærer i meg. Ute må jeg dra ho med meg rundt. Katter som er så gøy til vanlig er bare kjedelig og andre hunder gidder ho ikke engang snuse på. Ball og pinneleik er gøy i ca 10 sekunder og da er det ferdig også. Jeg er bekymra for om det er noe alvorlig som feiler ho!"

Så ringte Sissel- og det var beroliggende med all hennes erfaring! Mange ganger kunne tisper ha det sånn etter løpetid. Vi måtte bare ikke bygge under Tussi´s "gå sakte aksjon" og passe på at ho fikk nok trim- både mentalt og fysisk. Ingen leiker liggende rundt omkring og ikke noe dill og dall. Dett har vi prøvd å følge. Men en dag, da Roger og Tussi var på Brandsøyåsen og ho bare dilta etter han på veien UTEN å snuse på skogen, DA ringte han til dyrlegen! Han sa vi kunne komme inn og ta en sjekk av Tussi, men etter som han fikk fortalt så trodde han også det skyldtes en depresjon/hormonforstyrrelse i fbm løpetid. Noe som forøvrig var veldig belastende for hunden fordi den gikk "helt i kjellern" og det kunne ta flere uker før det bedret seg. Og at det i tillegg kunne utarte seg til innbildt svangerskap. Han var helt klar på at det beste ville være, så sant vi ikke hadde valpeplaner, å sterilisere ho slik at ho slapp disse plagene.For det var vanlig at de kom igjen. Jeg ga jo igrunn opp valpeplanene da HD resultatet kom, men det er bare valgets kval. Men ho er jo ikke to år enda............


Nå det er tegn til endring......Idag tidlig sto ho i døra og logra da jeg sto opp! Det er bedring! Ho bjeffa også da det kom folk her og jogga litt etter katta til naboen og løfta hodet og kikka etter ekorn i skogen. Tenk at sånne småting skal bety så mye. Og ho kunne dilte litt foran meg på tur, ikke bli dratt etter.
Det er nok en stund til gode gamle Tussi er tilbake, men det har vært fælt å ikke vite hva som har vært i veien.


Tar gjerne imot synspunt, erfaringer og råd:) Og ønsker alle en fortsatt
GOD PÅSKE!!

15 kommentarer:

 1. Jeg har i grunnen ikke så mye peiling på sterilisering av tisper , å konsekvensene av det. Men min første tanke er jo at det må være en fordel både for deg og hunden. Trist visst Tussi 2 ganger i året skal gå inn i en depresjon, og like trist at du skal bruke flere månder av året på å bekymre deg for jenta de. Siden du ikke skal bruke henne i avl, så er det kanskje like greit å la henne få slippe disse tingene?
  Men som sagt, jeg har ikke noen kunnskaper om steriliserte tisper, kan jo hende det er bivirkninger med det og. Jeg ville hørt på dyrlegen jeg ;) Lykke til uansett hva du gjør ;)

  SvarSlett
 2. Å Hege, nå fikk jeg så vondt av deg/dere. Vi har opplevd akkurat det samme med Milli-mor. Jeg lover! Den første gangen vi erfarte det, ja da ble jeg helt på styr, trøstet og dullet og var ordentlig fortvila! Etterhvert er jeg forberedt på at det KAN bli sånn i og etter løpetiden, og ting sklir mye lettere. Jeg har til og med lært å le litt av de begredelige nykkene hennes:o) Nå er det litt varierende hvor deprimert hun blir. Sist gang var nesten umerkelig. De to gangene før det var pyton. Jeg tror jeg har forsterket det de to første gangene med all dullinga mi'. Jeg ville sett det an jeg Hege, ventet til hun ble eldre. Man trenger ikke gå lenger enn til oss selv, jeg kan i allefall være bra grinete når hormonene slår inn for fullt, og Gud hjelpe meg om jeg skulle samle opp alt til en eller to ganger i året;o) Dette går bra Hege, det er jeg sikker på! Klem fra oss

  PS. Sterilisering er jo ikke bare, bare det heller vel? Jeg har ingen erfaring med det, men det er jo sikkert noen hormoner som kommer til og noen som forsvinner.

  SvarSlett
 3. Jeg har ikke greie på hverken tisper eller løpetid og tiden etter dette, så jeg kan bare si; hør på de erfarene. Tror også det er noe helsekost å få for sånt. Gry har vel brukt noe, har du ikke, Gry????

  Så jeg sier bare Lykke til og riktig god påske. :)))))

  SvarSlett
 4. Jeg aner ikke hva som er riktig og gjøre, men ukvalifiserte synspunkter - ja det har jeg ;-)
  Det sies at hundene kan få problemer etter kastrering pga at de ikke lenger er "et kjønn" og det merker andre hunder, men det gjelder kanskje bare hannhunder? En annen ulempe med sterilisering/kastrering er vektproblemer. Finnes det andre ulemper? Ja bortsett fra at det aldri blir valper og at en operasjon er et inngrep og da er det alltid en mulighet for at noe kan gå galt. Vina er steriliser (eller kastrert er visst det hun er)På henne har jeg ikke merket noen forskjell av noe slag bortsett fra at det er deilig å slippe løpetida, men den var i grunnen ikke noe problem før heller. Jeg personlig forstår ikke hvorfor det er så stor skepsis i Norge til å kastrere hannhunder/tisper. Men det er jo ikke noe nytt at jeg ikke forstår... Siden Tussi er SÅ ung så ville jeg vel ventet og sett hvordan det utviklet seg. Kanskje er dette noe som er borte neste gang? Ellers så syns jeg jo det er synd at hun skal gå og være deprimert store deler av året bare fordi vi ikke vil kastrere dyra våre av en eller annen "merkelig" holdning vi har.

  Kos deg med den nå igjen "normale" gode Tussi og ha ei flott påske!

  SvarSlett
 5. Tusen takk for svar alle sammen!Det setter jeg stor pris på. Jeg har bestemt meg for å vente en løpetid til for å se om det blir det samme da. Og se om Gry kan trylle opp no helsekost:)

  SvarSlett
 6. Dette høres akkurat ut som min hund om dagen!!

  Sist jeg var hos dyrlegen ble jeg anbefalt sterilsering på det sterkeste. Jo yngre hund, jo bedre, sa han. Dette i forebyggende øyemed med tanke på forskjellige kreftformer.

  Han sa også at det burde skje i "godperioden" etter løpetid og innbilt svangerskap. Altså når hunden er glad - da vil hun forbli glad.

  Jeg hadde uten tvil sterilisert Bienna dersom det ikke hadde vært så dyrt; 6000-7000 kroner anslagsvis. Det er mye for min økonomi om dagen dessverre. Men det er sikkert verdt det for å slippe å ha en deprimert hund.

  SvarSlett
 7. Det er så sinnsykt dyrt at det gjør vondt langt inni sjela faktisk!!!

  SvarSlett
 8. Få en konto hos dyrlegen din nÅ, å så betaler du inn 1000 kr i mnd, når summen er stor nok, så får du beskjed. Greie klinikker gjør gjerne sånt. Så blir det ikke så mye penger på en gang ;)Å da kan du jo bruke tiden fremover til å gruble også. Velger du ikke sterilisering, så kommer jo sikkert pengene godt med til noe annet!

  SvarSlett
 9. Viacutane ble anbefalt av Millis oppdretter. Det har fungert for oss, og jeg tror Berit og Ville synes det er ganske virksomt også:o)

  Lykke til Hege! Jeg tror det er veldig lurt å vente til over neste løpetid jeg!!!

  Gla' påske til deg og Tussi-Lussi:o)

  SvarSlett
 10. Neimen ikke greit dette her! Disse damene har prøvd det meste.
  Kanskje lurt å prøve Gry's råd aller først?? Tussi er bare to år ung... Imellomtiden kan du legge penger til side - slik for sikkerhets skyld..?
  Lykke til uansett hva du bestemmer deg for. Og fortsatt god påske, Hege! Stor klem fra gommo og nuss fra Nallefar :o)

  SvarSlett
 11. Hei hei:o) Nettopp kommet hjem fra påskeferie!

  Hege, prøv Viacutan som Gry anbefalte. Jeg har merket stor endring på Ville fra tidligere løpetider til denne siste ved å gi henne denne oljen hver dag. Merker nesten ikke at hun har hatt løpetid...er nesten seg selv nå ...tenker på 3 uker med løpetid og 2 mndr med "drektighetsgange" før "valpene" ble født;o)))
  Jeg kan forsikre deg at jeg synes det var trist når min Ville var sååå anderledes i disse periodene og er sjeleglad for at der er muligheter for å løse ett sånt såkalt"problem" uten at en trenger å gjøre noen drastiske inngrep. Jeg har selv sprunget til dyrlegen her for det samme som deg Hege:o)

  SvarSlett
 12. Prøv det Gry og Berit anbefaller.
  Ta bort alle leker for alltid.
  Husk hun er bare 2 år.
  En Finsk lapphund er ikke voksen før den er 3-4 år i følge de som har lang erfaring på rasen.
  Lykke til:-)

  SvarSlett
 13. Huffameg, håper dette løser seg, det hørtes ikke mye moro ut!

  Hør på de med erfaring, vi ville bare ønske god bedring:)

  SvarSlett
 14. Som andre også har sagt her så har eg dessverre ingen erfaring med tisper og sterilisering, men eg har jo høyrt dette med vekta og slikt.. Eg har jo kastrert Heino (kjemisk) no, men har ikkje merka noko endring på han enn til det positive.

  Eg trur nok eg ville vurdert sterilisering dersom Tussi vert så ille kvar gong ho skal ha løpetid. Det kan jo umogleg vere noko særleg kjekt for ho å ha det slik. Men du kan jo kanskje sjå om ho fortsatt er like ille ved neste løpetid før du tar steget? Dersom det gjentar seg fleire gongar hadde eg eigentleg ikkje vore i tvil, sjøl om det er dyrt å sterilisere....

  SvarSlett
 15. Hei, Hege!
  Jeg har selv ingen erfaring med sterilisering av hund (bare katt), men jeg har jo noen meninger for det. Dyrlegen min sa til meg at jeg burde vurdere å sterilsere Dimma ganske tidlig hvis jeg hadde tenkt i disse baner...jo mindre tispene er, bedre blir resultatet....Ja, du har jo dette med falske svangerskaper, redusering av livmorkreft/brystkreft osv. - det var disse argumentene dyrlegen kom med, OG - en liten risk for at hun kunne bli inkontinent, dvs. ikke klare å holde seg når ho må tisse....fare for vektøkning vet vi jo om...

  Jeg har imidlertid ikke vurdert å sterilisere Dimma enda ho ikke kan få valper....men det er av helt andre grunner. Jeg er så redd for at Dimma skal endre den nydelige personligheta si - jeg vil at ho skal være akkurat som ho er...:-) Jeg aner jo ikke om ho ville ha endret personlighet, men en kan jo aldri vite...Dyrlegen har imidlertid ikke hørt om noen som har gjort det, da..
  Så nå er Dimma 3 år, fortsatt pre-menstruell så det holder 2 ganger i året....men heldigvis ingen inbildte svangerskap...og Dimma er fortsatt Dimma!! ;o)

  Tenk deg godt om siden ho er så lita ennå - jeg ville nok ventet og sett ann i allefall et par løpetider til...eller i allefall til ho har blitt "voksen..."
  Uansett det valg du tar, er riktig for dere, deg og Tussi!!!! ;o)))

  SvarSlett